Obo

Obo hører under ORKESTER-klubben.

En obo er et musikinstrument i træblæserfamilien (fløjte, klarinet, fagot). Oboen er karakteriseret ved en sart, lidt nasal klang, og dens tonehøjde er meget stabil. Den stabile tone gør, at det er oboen, de andre instrumenter lytter til, når de skal stemme i et orkester. Samtidig har oboen en “syngende”, stemmebærende klang, hvorfor den tit spiller solostemmen i orkestret.

Instrumentet er udviklet omkring 1650-90, som en videreudvikling af folkeinstrumentet skalmejen, der ligesom oboen også havde dobbelt rørblad. Oboen har ikke et mundstykke som klarinetten eller saxofonen, men i stedet to tynde træstykker, sat sammen med et metalspænde. Oboen er beslægtet med engelskhornet, der dog er noget større og er stemt en kvint dybere.

De fleste oboer er fremstillet af forskellige træsorter, almindeligvis af grenadille, men også andre sorter af dalbergia-træer anvendes til fremstillingen. Visse oboer er dog fremstillet af plastic (syntetisk harpiks).

Ordet, Obo, stammer fra det franske Hautbois (højt træ eller højt træblæseinstrument), og kaldtes tidligere også Hobo på dansk. Det italienske navn blev brugt under pseudonymet ”hautboy” eller ”hoboy” i det 18. århundrede. En musiker, der spiller obo, hedder en oboist.

Intonation på oboen foregår ved at skifte position på bladet i instrumentet, eller ved permanent at fjerne metalspændet om bladet. Små intonationer kan også gøres ved at ændre på embrochuren. Instrumentets spændvidde er stor og MAN KAN SPILLE ALLE GENRER PÅ OBOEN.

Underviser: Maria Lundbak – vikarObo37

Klik her for at se tid og sted.

Alder: fra 2. kl.

Instrumentet kan lejes (se Priser)